Традиційно українці, як і більшість жителів пострадянського простору, вживають в їжу коричневу гречку (вона ж пропарена або обсмажена), на відміну від населення Західної Європи, де, якщо їдять гречку, то зелену. У країнах Євросоюзу гречка не є традиційним базовим продуктом харчування. Винятком є тільки Чехія, але й там прислів’я «Гречана каша – матінка наша» не настільки актуальне.

Давайте розберемось з питанням: що таке зелена гречка і що таке пропарена гречка?

Щоб не обтяжувати вас всіма нюансами процесу виготовлення гречки, скажу, що крупа зеленої гречки виробляється із зерна гречки шляхом лущення без попереднього термічного удару – процесу пропарювання або обсмажування. У результаті такої м’якої обробки ми отримуємо дуже цінний продукт – серцевину зерна гречки. Це зернятко гречаної зеленої крупи все ще живе, воно зберігає всі корисні речовини та здатне дати життя – з нього можна виростити паросток.

Пропарену гречку отримують також шляхом лущення, але попередньо зерно гречки проходить сильну термічну обробку при температурах до 160-180 градусів, при цьому якби прожарюючись або пропарюючись. Просмажене зерно гречки тверде та з більш вираженим ароматом і смаком. Звичайно, в процесі обробки зерно втрачає більшість корисних речовин і властивостей, а також здатність проростати, але в результаті набуває виражений характерний аромат і смак, а приготовлена з такої крупи каша стає розсипчастою.

Так чому ж почали пропарювати гречку і коли?

Гречка при термічній обробці стає більш твердою та міцною. Якщо підсмажити зернятка гречки навіть на звичайній сковорідці, то можна засмажити їх до такої міри, що можна буде ледь-ледь розкусити зерно. Так от, при лущенні такої гречки битих і колотих зерен буде набагато менше, а вихід продукції збільшується до 20%!

Можна з упевненістю сказати, що до початку індустріалізації 1930-х років українці в основному їли зелену гречку. В ході технічного прогресу та електрифікації всієї країни процес прожарювання гречки став масово доступний та можливий. Звичайно, зазначені вище 20% в масштабі виробництва для потреб населення всього колишнього СРСР мали величезне значення. Заради них держава і виробники були готові змінити звички споживача та прищепити йому любов до коричневої гречки замість традиційної зеленої.

Ось така історія появи каші з коричневої (пропареної) гречки на наших столах.

Передрук та цитування матеріалів вітається і заохочується купленою продукцією Екород :)