Продукти

Олія
Борошно
Вівсянка
Крупи
Бобові
Мед
Овочі
Корма

Органічне пшоно – це крупа з очищених зерен органічного проса. За вмістом білка пшоно переважає рис і ячмінь, а за вмістом жиру поступається тільки вівсяній крупі. Білки пшона містять незамінні амінокислоти: третнін, валін, лейцин, лізин, гістидин, а також жирні кислоти, мікроелементи, ферменти. Вітамінів групи В у ньому більше, ніж в зернах всіх інших злакових культур, фолієвої кислоти вдвічі більше, ніж у пшениці та кукурудзі. Фосфору в 1,5 рази більше, ніж у м’ясі!

Додано до Крупи

Три факти про пшоно:

  1. Пшоно зв’язує та виводить з організму антибіотики, продукти розпаду лікарських препаратів, токсини та шлаки, зв’язує іони важких металів.
  2. У 100 г пшона міститься 211 мг калію, який необхідний при будь-яких порушеннях серцевої діяльності, сприяє зміцненню стінок судин і попереджає серцеві захворювання.
  3. Пшоно – одна з найменш алергенних культур, яка легко засвоюється організмом. Воно також не містить глютену (клейковини), а це означає, що пшоно можуть вживати в їжу люди, які дотримуються безглютенової дієти та мають алергію на глютен.
Харчова цінність
Калорійність 334  кКал
Білки 11,5  г
Жири 3,3  г
Вуглеводи 69,3  г
Харчові волокна 3,6  г
Вода 14 г
Моно- і дисахариди 1,7  г
Крохмаль 64  г
Зола 1,1  г
Насичені жирні кислоти 0,3  г
Вітаміни
Вітамін PP 1,6  мг
Вітамін E 2,6  мг
Бета-каротин 0,02  мг
Вітамін A (РЕ) 3  мкг
Вітамін B1 (тіамін) 0,42  мг
Вітамін B2 (рибофлавін) 0,04  мг
Вітамін B6 (піридоксин) 0,52  мг
Вітамін B9 (фолієва) 40  мкг
Вітамін E (ТЕ) 0,3  мг
Вітамін PP (ніациновий еквівалент) 4,6  мг
Макроелементи
Кальцій 27  мг
Магній 83  мг
Натрій 10  мг
Калій 211  мг
Фосфор 233  мг
Хлор 24  мг
Сірка 77  мг
Мікроелементи
Залізо 2,7  мг
Цинк 1,68  мг
Йод 4,5  мкг
Мідь 370  мкг
Марганець 0,93  мг
Хром 2,4  мкг
Фтор 28  мкг
Молібден 18,5  мкг
Кобальт 8,3  мкг
Алюміній 100  мкг
Нікель 8,8  мкг
Олово 9,8  мкг
Титан 20  мкг
Інформація про вагу продукту:
Стакан 250 мл = 210 гр (646,8 кКал)
Стакан 200 мл = 170 гр (523,6 кКал)
Столова ложка («з верхом», крім рідких продуктів) = 25 гр (77 кКал)
Чайна ложка («з верхом», крім рідких продуктів) = 8 гр (24,6 кКал)

Хімічний склад продукту характеризується калорійністю, білками, жирами, вуглеводами, харчовими волокнами та вітамінами. Для органічної продукції ці параметри істотно залежать від природних факторів – температури повітря і кількості опадів під час вегетації рослини, посушливості або дощового сезону, географічної довготи та широти вирощування, ботанічного сорту зерна і типу ґрунту.
Передбачити всі фактори неможливо, ці дані показники є усередненими і довідковими.

 

Готуємо органічне пшоно просто

Гіркуватості каші додає велика кількість високо ненасичених жирних кислот, але якщо приготувати кашу правильно, то смак зовсім зміниться, і пшоно повністю розкриє свої корисні властивості.

Без предварительной подготовки:

Або попередньо замочуємо:
Така підготовка «пробудить» зерно та значно збільшить кількість корисних речовин у ньому.

Корисні рецепти з органічного пшона

Пшено с кокосовым молоком
Пшоно з кокосовим молоком
Інгредієнти: 1 стакан пшона, 2 стакани води, 3/4 стакана кокосового молока, 1 ложка топленого вершкового масла або кокосової олії, сіль і перець за смаком, 1 цибулина, 3-4 зубчики часнику, 1/2 стакани паростків або свіжої зелені (паростки люцерни, редису або соняшника, м’ята, базилік, кріп, шпинат або рукола), 1/2 лимона, 1 авокадо, 2 огірки, 2-3 помідори.
Приготування:На розігрітій сковороді протягом трьох хвилин обсмажте пшоно з невеликою кількістю топленого вершкового масла або кокосової олії. Потім додайте його до киплячої води. Зменште вогонь і, зваривши до напівготовності, додайте кокосове молоко. Варіть, поки пшоно не вбере всю воду. Дрібно нарізану цибулю та часник злегка обсмажте з топленим вершковим маслом або кокосовою олією. Додайте в каструлю з готовим пшоном цибулю, часник, сіль, перець, інші спеції та ароматні трави. Перемішайте та залиште із закритою кришкою ще на кілька хвилин. Розкладіть пшоно по тарілках, додавши нарізане авокадо, огірок, помідори, свіжу зелень або паростки. Полийте соком лимона.
Cалат с пшеном и оливками
Салат із пшоном та оливками
Інгредієнти:півстакана пшона, 1 середня морква, 2-3 жмені руколи, 11 зрілих оливок (краще в олії), 1 авокадо.
Інгредієнти для заправки: 1/2 лимона, 2 ч. ложки органічної рослинної олії, 1 ч. ложка гірчиці, 2 ч. ложки бальзамічного оцту, 1 ч. ложка меду, сіль і перець за смаком.