Продукти

Олія
Борошно
Вівсянка
Крупи
Бобові
Мед
Овочі
Корма

Крупа спельти — органічна крупа, виготовлена з подрібнених зерен спельти, найдавнішого виду пшениці. Спельта – рекордсмен за вмістом білка, амінокислот, клітковини та вітамінним складом серед всіх видів зернових. За вмістом білка вона є рівноцінною заміною м’ясу. Спельта містить 18 незамінних амінокислот, які не можуть бути отримані з тваринною їжею. За її цінність та поживні речовини її називають чорною ікрою серед злаків.

Додано до Крупи

3 факти про спельту

  1. Особливість спельти в тому, що її корисні речовини в рівній мірі розподілені як в оболонці, так і в самому зерні. А це означає, що при будь-якому помелі зерно не втратить своєї цінності.

  2. Спельта при вирощуванні погано переносить мінеральні добрива, тому вона вирощується на спеціальних ґрунтах. Її масове виробництво не вигідно для більшості виробників. За цю справу беруться в основному фермерські господарства, які спеціалізуються на виробництві органічної продукції.

  3. Спельта і м’яка пшениця мають однаковий геномний склад, проте спельта відрізняється складом білка (це відчувається в горіховому присмаку, присутньому в каші з полби (спельти). Тому люди, які частково не переносять глютен, можуть вживати продукти зі спельти. На думку і з досвіду алергологів, навіть якщо у людини є алергія на всі злакові та на глютен, що міститься в них, це не означає, що буде проявлятися алергія на спельту.
Харчова цінність
Калорійність 394  кКал
Белки 14,5 г
Жири 1,7 г
Вуглеводи 71,1 г
Харчові волокна 10,7 г
Вода 11 г
Моно- і дисахариди 6,3 г
Крохмаль 53,9 г
Зола 1,7 г
Насичені жирні кислоти 0,4 г
Вітаміни
Бета-каротин 0,005  мг
Вітамін B1 (тіамін) 0,364  мг
Вітамін B2 (рибофлавін) 0,113  мг
Вітамін B5 (пантотенова) 1,068  мг
Вітамін B6 (піридоксин) 0,23  мг
Вітамін B9 (фолієва) 45  мкг
Вітамін E (ТЕ) 0,79  мг
Вітамін К (філохінон) 3,6  мкг
Вітамін PP (ніациновий еквівалент) 6,843  мг
Макроелементи
Кальцій 27  мг
Магній 136  мг
Натрій 8  мг
Калій 388  мг
Фосфор 401  мг
Мікроелементи
Залізо 4,44  мг
Цинк 3,28  мг
Мідь 511  мкг
Марганець 2,983  мг
Селен 11,7  мкг
Інформація про вагу продукту:
Стакан 250 мл = 210 гр (646,8 кКал)
Стакан 200 мл = 170 гр (523,6 кКал)
Столова ложка («з верхом», крім рідких продуктів) = 25 гр (77 кКал)
Чайна ложка («з верхом», крім рідких продуктів) = 8 гр (24,6 кКал)

Хімічний склад продукту характеризується калорійністю, білками, жирами, вуглеводами, харчовими волокнами та вітамінами. Для органічної продукції ці параметри істотно залежать від природних факторів – температури повітря і кількості опадів під час вегетації рослини, посушливості або дощового сезону, географічної довготи та широти вирощування, ботанічного сорту зерна і типу ґрунту.
Передбачити всі фактори неможливо, ці дані показники є усередненими і довідковими.

 

Готуємо органічну крупу спельти просто

Сніданок з кашею зі спельти та яйцем-пашот

poshot sm
Завтрак с кашей из спельты и яйцом-пашот
Інгредієнти:½ стакана крупи спельта, 50 г бекону, 50 г сиру Чеддер, 2 яйця, сіль.
Приготування: Залийте крупу спельта водою у співвідношенні 1:2. Щойно вода закипить, накрийте кришкою, зменште вогонь і тушкуйте кашу 5-7 хвилин. Тим часом обсмажте бекон на сковороді до рум’яної скоринки. Поріжте його великими шматочками, змішайте із сиром і додайте в кашу. Ретельно перемішайте кашу, накрийте кришкою і дайте їй настоятися. В окремій каструлі доведіть воду до кипіння на середньому вогні, додайте сіль і чайну ложку оцту. Обережно вбийте яйця у воду так, щоб вони не торкалися один одного. Яйця-пашот будуть готові через 3 хвилини. Для подачі блюда викладіть яйце-пашот шумівкою на кашу з полби.
supchik sm
Кхир зі спельти
Інгредієнти: 1 ст. крупи спельта, 2 ст. л. топленого масла гхі, 2 ст. води, 2 ст. молока, ¾ ст. цукру, ½ ч. л. кардамону, 10 мигдальних горіхів, 10 очищених фісташок, 2 ст. л. родзинок, щіпка шафрану.
Приготування: У каструлі з товстим дном розтопіть масло гхі та додайте крупу спельти. Обсмажте її на середньому вогні до появи горіхового запаху та золотистого кольору. Додайте 2 ст. води, доведіть до кипіння, накрийте кришкою і готуйте 4-5 хвилин. Потім додайте молоко і готуйте ще 5 хвилин. Додайте цукор, щіпку шафрану, подрібнений мигдаль і фісташки. Накрийте кришкою і готуйте 5-8 хвилин. Приберіть каструлю з вогню, додайте родзинки, кардамон. Краще не додавати родзинки в кипляче молоко, оскільки воно може згорнутися, якщо родзинки кислі. Ви можете подавати кхир теплим або холодним.