Гречка пропарена
Пропарена органічна гречана крупа – це ядро органічно вирощеної гречки, оброблене традиційним способом – термічним пропарюванням з тиском. Завдяки цьому крупа набуває темного кольору та характерного гречаного аромату. Гречана крупа відрізняється оптимально збалансованим біохімічним складом, високою харчовою та енергетичною цінністю. Тому вона вважається одним з найбільш корисних продуктів і компонентів збалансованого дієтичного харчування, в тому числі дитячого.
Три факти про гречку:
- Зелена гречка – багате джерело білка та амінокислот. З 20 амінокислот, що містяться в харчових білках, 8 є незамінними. Це триптофан, лізин, метионін, валін, треонін, лейцин, ізолейцин, фенілаланін. Зелена гречка містить всі 8 незамінних амінокислот у значній кількості, і, найголовніше – вони збалансовані та легко засвоюються, на відміну від продуктів тваринного походження. Зелена гречка також багата на лізин, який повністю відсутній в інших рослинах.
- Гречка лідирує серед більшості круп’яних культур за вмістом вітамінів групи B (B1, B2, B3, B6, B8, B9), що відповідають за гарний стан і зовнішній вигляд шкіри, нігтів і волосся та відіграють важливу роль у процесі кровотворення, у функціонуванні головного мозку, серцево-судинної, травної та імунної систем.
- Зелена гречка не містить глютену (клейковини), а це значить, її можуть вживати люди, що дотримуються безглютенової дієти та мають алергію на глютен.
Вітаміни | |
---|---|
Вітамін PP | 4,2 мг |
Вітамін E | 6,65 мг |
Бета-каротин | 0,01 мг |
Вітамін A (РЕ) | 2 мкг |
Вітамін B1 (тіамін) | 0,43 мг |
Вітамін B2 (рибофлавін) | 0,2 мг |
Вітамін B6 (піридоксин) | 0,4 мг |
Вітамін B9 (фолієва кислота) | 32 мкг |
Вітамін E (ТЕ) | 0,8 мг |
Вітамін PP (ніациновий еквівалент) | 7,2 мг |
Макроелементи | |
Кальцій | 20 мг |
Магній | 200 мг |
Натрій | 3 мг |
Калій | 380 мг |
Фосфор | 298 мг |
Хлор | 33 мг |
Сірка | 88 мг |
Мікроелементи | |
Залізо | 6,7 мг |
Цинк | 2,05 мг |
Йод | 3,3 мкг |
Мідь | 640 мкг |
Марганець | 1,56 мг |
Селен | 8,3 мкг |
Хром | 4 мкг |
Фтор | 23 мкг |
Молібден | 34,4 мкг |
Бор | 350 мкг |
Кремній | 81 мг |
Кобальт | 3,1 мкг |
Нікель | 10,1 мкг |
Титан | 33 мк |
Інформація про вагу продукту: | |
Склянка 250 мл = 210 г (646,8 кКал) | |
Склянка 200 мл = 170 г (523,6 кКал) | |
Столова ложка («з верхом», крім рідких продуктів) = 25 г (77 кКал) | |
Чайна ложка («з верхом», крім рідких продуктів) = 8 г (24,6 кКал) |
Хімічний склад продукту характеризується калорійністю, білками, жирами, вуглеводами, харчовими волокнами та вітамінами. Для органічної продукції ці параметри істотно залежать від природних факторів – температури повітря і кількості опадів під час вегетації рослини, посушливості або дощового сезону, географічної довготи та широти вирощування, ботанічного сорту зерна і типу ґрунту.Передбачити всі фактори неможливо, ці дані показники є усередненими і довідковими.
Готуємо органічну пропарену гречку просто
Корисні рецепти з пропареної гречки
Гречка з буряком та укропом
Приготування: Промийте гречану крупу, прожарте її на сухій розжареній сковороді 2-3 хвилини до появи характерного аромату. В окремій великій сковороді розігрійте органічну рослинну олію, додайте цибулю та злегка обсмажте її протягом 5 хвилин. Додайте подрібнений часник і обсмажте їх ще близько хвилини. Додайте гречану крупу та киплячу воду, заправте морською сіллю і чорним меленим перцем. Накрийте сковороду кришкою, зменшіть вогонь і тушкуйте на невеликому вогні протягом 20 хвилин, поки вода не поглинеться і гречана крупа стане м’якою, але не розвариться. Додайте буряк, подрібнений на крупній тертці, та тушкуйте ще протягом 2-3 хвилин. Додайте кріп. Прикрасьте сметаною і подавайте гарячим.
Гречка з грибами шіїтаке та овочами
Приготування: Приготуйте гречану крупу простим методом. На великій сковороді на повільному вогні розігрійте 1 ст. л. кокосової олії. Додайте подрібнений часник, подрібнені гриби шиїтаке. Потім по черзі додавайте нарізані кубиками овочі, тримаючи сковороду постійно накритою кришкою, щоб овочі тушкувались на пару, а не обсмажувалися. Спочатку цукіні, потім солодкий перець, суцвіття броколі, помідор. Загалом ваша суміш грибів та овочів має тушкуватися на середньому вогні 10-15 хвилин. Як тільки гречана крупа буде готова, додайте її в овочеву суміш, перемішайте та подавайте гарячою.