Кавун
Органічні кавуни – найяскравіші представники баштанних культур. Біологічно вони відносяться до сімейства гарбузових, їх плід – тиквина. Тиквину вважають різновидом ягоди, і в цих трактуваннях можна остаточно заплутатися. Але з точки зору ботаніки називати кавун ягодою невірно. Органічні кавуни вирощуються без хімічних добрив на сертифікованих сільськогосподарських угіддях, які, як мінімум, три роки не оброблялися агрохімікатами. Тому органічні кавуни мають сильні сечогінні, жовчогінні, протизапальні, жарознижувальні, проносні та загальнозміцнюючі властивості. Їх вживання також нормалізує процеси обміну речовин, посилює перистальтику кишечника.
3 факти про кавуни:
-
Кавун багатий антиоксидантами, такими як каротин, вітамін С, аскорбінова кислота, ніацин та рибофлавін. Крім подовження терміну життєздатності організму людини та захисту його від старіння, ці речовини протистоять розвитку раку, а каротин поліпшує зір.
-
Солі заліза, калію, натрію, фосфору, магнію, що містяться у м’якоті кавуна, позитивно впливають на діяльність органів кровотворення, травлення, серцево-судинної системи, залози внутрішньої секреції.
-
Вміст у кавуновій м’якоті цукрів, що легко засвоюються, та води обумовлює застосування кавуна при хронічних і гострих захворюваннях печінки. Клітковина кавунової м’якоті поліпшує травлення, сприяє виведенню холестерину, а фолієва кислота, що міститься в кавуні, та вітамін С мають протисклеротичну дію.
Харчова цінність | |
---|---|
Калорійність | 27 кКал |
Білки | 0,6 г |
Жири | 0,1 г |
Вуглеводи | 5,8 г |
Харчові волокна | 0,4 г |
Органічні кислоти | 0,1 г |
Вода | 92,6 г |
Моно- і дисахариди | 5,8 г |
Зола | 0,4 г |
Вітаміни | |
Вітамін PP | 0,2 мг |
Бета-каротин | 0,1 мг |
Вітамін A (РЕ) | 17 мкг |
Вітамін B1 (тіамін) | 0,04 мг |
Вітамін B2 (рибофлавін) | 0,06 мг |
Вітамін B6 (піридоксин) | 0,09 мг |
Вітамін B9 (фолієва кислота) | 8 мкг |
Вітамін C | 7 мг |
Вітамін E (ТЕ) | 0,1 мг |
Вітамін PP (ніациновий еквівалент) | 0,3 мг |
Макроелементи | |
Кальцій | 14 мг |
Магній | 12 мг |
Натрій | 16 мг |
Калій | 110 мг |
Фосфор | 7 мг |
Мікроелементи | |
Залізо | 1 мг |
Інформація про вагу продукту: | |
Склянка 250 мл = 210 г (646,8 кКал) | |
Склянка 200 мл = 170 г (523,6 кКал) | |
Столова ложка («з верхом», крім рідких продуктів) = 25 г (77 кКал) | |
Чайна ложка («з верхом», крім рідких продуктів) = 8 г (24,6 кКал) |
Хімічний склад продукту характеризується калорійністю, білками, жирами, вуглеводами, харчовими волокнами та вітамінами. Для органічної продукції ці параметри істотно залежать від природних факторів – температури повітря і кількості опадів під час вегетації рослини, посушливості або дощового сезону, географічної довготи та широти вирощування, ботанічного сорту зерна і типу ґрунту.
Передбачити всі фактори неможливо, ці дані показники є усередненими і довідковими.
Корисні рецепти з кавунами
Вершковий кавуновий щербет
Приготування: Розм’якшіть желатин в ½ скл. кавунового пюре. Дайте настоятися 5 хвилин при кімнатній температурі та потім повільно нагрійте, щоб розчинити желатин. Злегка охолодіть. Додайте до желатинової суміші кавунове пюре, що залишилось, цукор, мускатний горіх, сік лайма та молоко. Ретельно перемішайте, помістіть у герметичний контейнер. Якщо у вас є морозивниця, скористайтеся нею. Якщо її немає – щогодини діставайте суміш з морозилки та ретельно її перемішуйте ложкою або міксером, поки це можливо. Це необхідно для того, щоб в морозиві не утворювалися кристали льоду. Для повної заморозки щербет витримують в морозилці 6-8 годин.
Смузі для очищення крови
Приготування: Помістіть всі інгредієнти в стаціонарний блендер таким чином, щоб кавун був на дні. Увімкніть блендер на невелику швидкість, поки не подрібниться кавун. Потім потрібно збільшити швидкість та збивати ще 1 хвилину до отримання повністю однорідної консистенції.