Продукти

Олія
Борошно
Вівсянка
Крупи
Бобові
Мед
Овочі
Корма
Органічне житнє борошно грубого помелу, воно ж цільнозерне житнє борошно — виробляється з цільного зерна органічного жита, разом з оболонкою (висівками) та зародком. Завдячуючи цьому таке борошно містить ту ж кількість вітамінів, мінеральних і поживних речовин та клітковини, як і цільні органічні зерна жита. Довгий час житнє борошно використовувалось тільки для промислового випікання чорного хліба. Однак, сьогодні воно все частіше з'являється на домашній кухні – з нього можна зробити печиво, млинці, оладки, пирогі, перепичку та інші смачності. Звичайно до житнього борошна додають високосортне пшеничне борошно, так як житнє борошно містить менше клітковини, що відображується на її пекарських якостях
Додано до Борошно

3 факта про житнє борошно:

  1. Склад житнього борошна багатий на вітаміни Е, РР, а також вітаміни групи В. В ньому міститься у півтори рази більше заліза, ніж у хлібі з пшеничного борошна вищого гатунку і на 50% більше магнію і калію. Більш того, жито богате ціннійшою речовиною – клітковиною, яка допомогає організму позбавлятися токсинів та шлаків.
  2. Сучасні наукові дослідження підтверджуют доброчинний вплив продуктів із жита на репродуктивну функцію людини і профілактику хвороб серця, завдяки присутності в них лінолевої кислоты, якої немає у пшениці.
  3. Органічне житнє борошно грубого помелу відмінно підходить для випікання хлібу в хлібопічці.
Харчова цінність
Калорійність 291  кКал
Білки 9,4 г
Жири 1,8 г
Вуглеводи 59,2 г
Харчові волокна 14,6 г
Вода 13 г
Моно- и дісахариди 0,9 г
Крохмаль 41,7 г
Зола 1,5 г
Насчені жирні кислоти 0,2 г
Вітаміны
Вітамін PP 1  мг
Вітамін B1 (тіамін) 0,35  мг
Вітамін B2 (рибофлавін) 0,13  мг
Вітамін B6 (піридоксін) 0,25  мг
Вітамін B9 (фолієва) 50  мкг
Вітамін E (ТЭ) 1,9  мг
Вітамін H (біотін) 3  мкг
Вітамін PP (Ніациновий эквівалент) 2,8  мг
Макроелементи
Кальцій 34  мг
Магній 60  мг
Натрій 2  мг
Калій 350  мг
Фосфор 189  мг
Сірка 68  мг
Мікроелементи
Залізо 3,5  мг
Цинк 1,23  мг
Йод 3,9  мкг
Мідь 230  мкг
Марганець 1,34  мг
Фтор 38  мкг
Молібден 6,4  мкг
Алюміній 270  мкг
 Информація про вагу продукту:
Стакан 250 мл = 210 гр (646,8 кКал)
Стакан 200 мл = 170 гр (523,6 кКал)

Столовая ложка ("з горкою" окрім рідких продуктів) = 25 гр (77 кКал)

Чайная ложка ("з горкою" окрім рідких продуктів) = 8 гр (24,6 кКал)

Хімічний склад продукту характеризується калорійністю, білками, жирами, вуглеводами, харчовими волокнами і вітамінами. Для органічної продукції ці параметри значно залежать від природных факторів - температури повітря і колькості осадів під час вегетації рослини, посушливості чи дощовитості сезону, географічної довготи та широти вирощування, ботанічного сорту зерна та типу грунту.
Передбачити всі фактори неможливо, тому ці показники являються усередненими та довідковими.

Корисні рецепти з житнім борошном

brauni sm
Житні брауні з розмарином
Інгредієнти:  170г несоленого органічного вершкового масла, 170г темного шоколаду, 70г цельнозерного борошна, 3 ст л порошку какао, ¾ ч л пекарського порошку, 1 ч л солі, 3 великих куриних яйця, 170 г тросникового цукру, 100г грецьких горіхів, 1 ст л подрібненого розмарину, 2 ч л ванільного цукру.
Приготовання:  На водяній бані розтопіть шоколад і масло, додайте всю сіль і половину цукру. Потім дайте суміші трохи остигнути. У великій ємності змішайте житнє борошно, пекарський порошок та подрібнений розмарин. У середній ємності збийте яйця, лишившийся цукор і ваніль до одноріднох консистенції. Додайте охолоджену шоколадну суміш до яічної та ретельно перемішайте. Потім додавайте суміш борошна і ніжно перемішайте до повністю однорідної консистенції. Додайте грецькі горіхи. Влийте тісто у форму для випікання та разрівняйте поверхню лопаткою. Випікайте брауні 20-25 хв при температурі 160 градусів. Перевірте готовність за 5 хвилин до вказаного часу. Поверхня брауні повинна бути блискучою, центр ледь м'який і зубочистка, воткнута у центр повинна выходити с декількома вологими крошками тіста. Будьте обережні, щоб не пересушити брауні. Перед тим, як дістати брауні з форми та розрізати, дайте йому трохи остигнути.
fruktuuu sm
Житній хліб з сухофруктами у хлібопічці
Інгредієнти: 1 ч л сухих дрожджів, 300 г житнього борошна, 150 г цельнозерного пшеничного борошна, 260 мл води, 2 ст л цукру, 1 ст л рослинної олії, 40 г подрібненого фундуку, 50 г изюму, 50 г подрібненої кураги, 50 г подрібненого черносливу.
Приготування: Із дрожджів, 100 гр борошна, цукру і 100 мл води замісіть тісто для опари. Ви зможете замісити тісто на режимі «ПІЦЦА» і відключити хлібопічку після 1 замісу. Залиште тісто підходити в хлібопічці 1-1,5 години. Горіхи крупно порубіть, курагу і чернослив наріжте, все змішайте з изюмом. До піднятої  опари додайте залишині борошно, воду, крупу, олію. Включіть заміс на 2-3 хвилина. Виложіте тісто у миску і руками вмішайте сухофрукти з горіхами. Верніть тісто в хлібопічку, підігрійте її 1 хв на режимі «ВИПІЧКА». Залиште підніматися на 2 години. Майте на увазі, щи житнє тісто піднимається не дуже сильно. Потім включіть режим «ВИПІЧКА» на 50 хвилин.