Для того, щоб дослідити це питання, нам необхідно заглибитися в історію. Тільки так ми зрозуміємо причини стрімкого зростання сьогоднішньої популярності спельти в Західній Європі.

Отже, що таке полба, спельта, камут, дінкель?

Полба – це вид стародавньої пшениці. Її походження сягає корінням 7-е тисячоліття до н. е.  регіону Сирії та Лівану. У 1-му тисячолітті до н. е. вона потрапила на територію Європи та отримала назву «спельта». Локальна назва полби в Німеччині – «dinkel». У США цей вид пшениці носить назву «камут».

Якщо слідувати науковим правилам ботаніки, правильно говорити, що прабатьком спельти є полба. Однак, для нас полба, спельта, дінкель, камут, по суті, є одним і тим самим – стародавнім видом пшениці. Найчастіше вживана назва – спельта.

Спельта була масово розповсюджена в наших широтах до кінця 19 століття. Приміром, вона фігурує в казці Пушкіна «Казка про попа та працівника його Балду»:

«Балда говорит: «Буду служить тебе славно,

Усердно и очень исправно,

В год за три щелчка тебе по лбу,

Есть же мне давай вареную полбу...»

Не дивно, адже спельта є рекордсменом за вмістом білка, амінокислот, клітковини та за вітамінним складом серед всіх видів зернових. За вмістом білка вона є рівноцінною заміною м’ясу.

Так чому ж спельта так малодоступна зараз? Відповідь криється в двох причинах.

Перша з них – низька врожайність спельти у порівнянні з традиційними видами пшениці. Друга – дуже трудомісткий процес очищення зерна. Поглянувши на фотографію неочищеного зерна спельти, ми можемо уявити, наскільки складно очищається жорстке зовнішнє лушпиння. З цих причин з початку 20 століття полба повністю витісняється з полів новими, уже сучасними селекційними видами пшениці, що має вищу в 2-3 рази врожайність.

Спельта і проблематика сучасної алергії на глютен.

Від спельти (полби) походять всі європейські види пшениці. Спельта і м’яка пшениця мають однаковий геномний набір. Однак спельта відрізняється складом білка. Тому люди з частковою непереносимістю глютену можуть вживати продукти зі спельти. На думку і з досвіду алергологів, навіть якщо у людини є алергія на всі злакові та глютен, що міститься в них, це не означає, що буде проявлятися алергія на спельту. Вона менш алергенна.

Ми також можемо поглянути на причину алергенності традиційної пшениці з іншого боку. За останнє століття сільськогосподарська селекція досягла приголомшливих результатів: виведені високопродуктивні сорти, культивовані більш життєздатні гібриди, тощо. Але за цей короткий у масштабах еволюції людського організму час наш шлунок банально не встиг пристосуватися до нових видів пшениці та реагує на них алергією.

Цим в Європі пояснюється бум спельти і продуктів з неї: каш зі спельти, хлібів і випічки, макаронних виробів, виготовлених з борошна спельти. Алергічна реакція у людей, що вживають спельту, зустрічається значно рідше.

Цим же пояснюється наше бажання вивести на ринок України цей нехай дорогий, але корисний та актуальний продукт.

Шукайте органічні продукти Екород у таких магазинах: