Продукти


Кукурудзяні
палички
Олія
Борошно
Вівсянка
Крупи
Бобові
Мед
Овочі
Органічний маш - унікальна бобова культура, вирощена в природних умовах без використання хімічних речовин. Її невеликі зелені боби мають усі незамінні амінокислоти. До того ж, якщо проростити їх, то кількість цінних речовин збільшиться. Цей високовітамінний продукт - справжнє джерело енергії та міцного здоров'я. Має органічну сертифікацію та відповідне маркування «Євролист».

Корисні властивості бобів маша повністю пояснюються їх вітамінним складом. Разом з тим маш дуже багатий калієм, кальцієм, магнієм, фосфором, міддю, марганцем, залізом і цинком. У ньому багато рослинного білка з низькою часткою жирів, що робить його потужним джерелом протеїнів для людей, які стежать за фігурою.

За смаком зелені боби маша нагадують квасолю, проте їх солодка нотка та горіховий відтінок мають східний акцент. Як невід'ємна частина східної кухні, продукт знайшов своє місце в національних стравах Індії, Азії, Японії, Китаю. В Європі маш - особливо цінний інгредієнт  пісного або вегетаріанського меню. Він користується успіхом у рецептах каррі, кічарі, дала, а також під час приготування салатів з пророщених бобів.

Три факти про органічний маш:

  1. Концентрація корисних речовин маша збільшується в його проростках. Щоб проростити боби, необхідно їх промити і замочити в теплій воді (при температурі 20 ° С). Через 10-12 годин почнуть з'являтися паростки. Максимальну користь мають проростки до 10 мм. Перед вживанням їх потрібно очистити від зеленого лушпиння.
  2. Боби маша славляться антиоксидантними, протизапальними і противірусними властивостями. Їх регулярне вживання сприяє виведенню токсинів і шкідливих речовин з організму, а також нормалізації рівня холестерину в крові. За рахунок фітоестрогенів у своєму складі продукт має омолоджуючий вплив на організм. Завдяки високому вмісту розчинної клітковини боби маша поліпшують травлення.
  3. Маш широко відомий у світі як «боби мунг» (мовою хінді), «золотиста квасоля» (лат. Phaseolus aureus) або «зелений біб» (в Китаї). На відміну від більшості відомих бобових культур, він легко засвоюється і не викликає метеоризм. Його маленькі боби готуються набагато швидше без попереднього замочування.
Харчова цінність
Калорійність 333  кКал
Білки 23,4 г
Жири 1,6 г
Вуглеводи 60,0 г
Харчові волокна 18,3 г
Вода 10,08 г
Зола 3,36 г
Насичені жирні кислоти 0,63 г
Вітаміни
Вітамін PP 1,45  мг
Вітамін B1 (тіамін) 0,27  мг
Вітамін B2 (рибофлавін) 0,25  мг
Вітамін B5 (пантотенова кислота) 0,91  мг
Вітамін B6 (піридоксин) 0,28  мг
Вітамін B9 (фолієва кислота) 216  мкг
Вітамін PP (ніациновий еквівалент) 5,83  мг
Макроелементи
Кальцій 138  мг
Магній 267  мг
Натрій 38  мг
Калій 983  мг
Фосфор 379  мг
Мікроелементи
Залізо 7,57  мг
Цинк 3,35  мг
Мідь 0,98  мкг
Марганець 1,53  мг
Селен 8,2  мкг
Інформація про вагу продукту:
Склянка 250 мл = 210 г (699,3 кКал)
Склянка 200 мл = 170 г (566,1 кКал)
Столова ложка («з верхом», крім рідких продуктів) = 25 г (83,25 кКал)
Чайна ложка («з верхом», крім рідких продуктів) = 8 г (26,64 кКал)

Хімічний склад продукту характеризується калорійністю, білками, жирами, вуглеводами, харчовими волокнами та вітамінами. Для органічної продукції ці параметри істотно залежать від природних факторів – температури повітря і кількості опадів під час вегетації рослини, посушливості або дощового сезону, географічної довготи та широти вирощування, ботанічного сорту зерна і типу ґрунту. Передбачити всі фактори неможливо, ці дані показники є усередненими і довідковими.

Готуємо органічний маш просто

Корисні рецепти з органічним машем

meatballs
Середземноморські мітболи з маша
Інгредієнти: 1 ст. л. подрібненого насіння льону, 1 ½ склянки відвареного машу, ½ склянки подрібнених чорних оливок, ½ склянки подрібненої цибулі, 1 подрібнений зубчик часнику, 2 ст. л. подрібнених сухих томатів (не в олії), ¼ склянки подрібненої петрушки, 1 ч. л. сухого орегано, ¼ ч.л. пластівців перцю чилі, ¼ ч. л. свіжомолотого чорного перцю, ¼ ч. л. солі, 2 ст. л. томатного соусу.
Приготування: Розігрійте духовку до 180 C. В окремій невеликій ємності змішайте насіння льону з трьома столовими ложками води, залиште настоятися 10 хвилин. У середній ємності приготуйте блендером або виделкою пюре з відвареного машу. Додайте оливки, цибулю, часник, сушені томати, петрушку, спеції, томатний соус і желе із лляного насіння. Перемішайте. Сформуйте з суміші невеликі кульки та рівномірно розподіліть їх на деку, вкритому пекарським папером. Запікайте в духовці 20 хвилин, потім переверніть мітболи й запікайте ще 5-10 хвилин до золотистої скоринки. Подавайте теплими або холодними з пастою або овочами.
cornmung
Салат з пророщеного машу
Інгредієнти: 1 склянка пророщеного машу, 1 морквина, ½ склянки подрібненої капусти, ½ болгарського перцю, ½ помідору, 1 ст. л. консервованої кукурузи, щіпка масала (індійських спецій, за бажанням), сіль і перець за смаком, 2 ч. л. лимонного соку.
Приготування: Наріжте овочі кубиками, додайте проростки машу. Перед подачею заправте салат спеціями та лимонним соком.