Пшоно
Органічне пшоно – це крупа з очищених зерен органічного проса. За вмістом білка пшоно переважає рис і ячмінь, а за вмістом жиру поступається тільки вівсяній крупі. Білки пшона містять незамінні амінокислоти: третнін, валін, лейцин, лізин, гістидин, а також жирні кислоти, мікроелементи, ферменти. Вітамінів групи В у ньому більше, ніж в зернах всіх інших злакових культур, фолієвої кислоти вдвічі більше, ніж у пшениці та кукурудзі. Фосфору в 1,5 рази більше, ніж у м’ясі!
Три факти про пшоно:
- Пшоно зв’язує та виводить з організму антибіотики, продукти розпаду лікарських препаратів, токсини та шлаки, зв’язує іони важких металів.
- У 100 г пшона міститься 211 мг калію, який необхідний при будь-яких порушеннях серцевої діяльності, сприяє зміцненню стінок судин і попереджає серцеві захворювання.
- Пшоно – одна з найменш алергенних культур, яка легко засвоюється організмом. Воно також не містить глютену (клейковини), а це означає, що пшоно можуть вживати в їжу люди, які дотримуються безглютенової дієти та мають алергію на глютен.
Харчова цінність | |
---|---|
Калорійність | 334 кКал |
Білки | 11,5 г |
Жири | 3,3 г |
Вуглеводи | 69,3 г |
Харчові волокна | 3,6 г |
Вода | 14 г |
Моно- і дисахариди | 1,7 г |
Крохмаль | 64 г |
Зола | 1,1 г |
Насичені жирні кислоти | 0,3 г |
Вітаміни | |
Вітамін PP | 1,6 мг |
Вітамін E | 2,6 мг |
Бета-каротин | 0,02 мг |
Вітамін A (РЕ) | 3 мкг |
Вітамін B1 (тіамін) | 0,42 мг |
Вітамін B2 (рибофлавін) | 0,04 мг |
Вітамін B6 (піридоксин) | 0,52 мг |
Вітамін B9 (фолієва кислота) | 40 мкг |
Вітамін E (ТЕ) | 0,3 мг |
Вітамін PP (ніациновий еквівалент) | 4,6 мг |
Макроелементи | |
Кальцій | 27 мг |
Магній | 83 мг |
Натрій | 10 мг |
Калій | 211 мг |
Фосфор | 233 мг |
Хлор | 24 мг |
Сірка | 77 мг |
Мікроелементи | |
Залізо | 2,7 мг |
Цинк | 1,68 мг |
Йод | 4,5 мкг |
Мідь | 370 мкг |
Марганець | 0,93 мг |
Хром | 2,4 мкг |
Фтор | 28 мкг |
Молібден | 18,5 мкг |
Кобальт | 8,3 мкг |
Алюміній | 100 мкг |
Нікель | 8,8 мкг |
Олово | 9,8 мкг |
Титан | 20 мкг |
Інформація про вагу продукту: | |
Склянка 250 мл = 210 гр (646,8 кКал) | |
Склянка 200 мл = 170 гр (523,6 кКал) | |
Столова ложка («з верхом», крім рідких продуктів) = 25 г (77 кКал) | |
Чайна ложка («з верхом», крім рідких продуктів) = 8 г (24,6 кКал) |
Хімічний склад продукту характеризується калорійністю, білками, жирами, вуглеводами, харчовими волокнами та вітамінами. Для органічної продукції ці параметри істотно залежать від природних факторів – температури повітря і кількості опадів під час вегетації рослини, посушливості або дощового сезону, географічної довготи та широти вирощування, ботанічного сорту зерна і типу ґрунту. Передбачити всі фактори неможливо, ці дані показники є усередненими і довідковими.
Готуємо органічне пшоно просто
Гірчинку каші додає велика кількість високоненасичених жирних кислот, але якщо приготувати кашу правильно, то смак абсолютно зміниться і пшоно повністю розкриє свої корисні властивості.
Без попередньої підготовки:
Або попередньо замочуємо:
Така підготовка «пробудить» зерно та значно збільшить кількість корисних речовин у ньому.
Корисні рецепти з органічного пшона
Пшоно з кокосовим молоком
Приготування: На розігрітій сковороді протягом трьох хвилин обсмажте пшоно з невеликою кількістю топленого вершкового масла або кокосової олії. Потім додайте його до киплячої води. Зменшіть вогонь і, зваривши до напівготовності, додайте кокосове молоко. Варіть, поки пшоно не вбере всю воду. Дрібно нарізану цибулю та часник злегка обсмажте з топленим вершковим маслом або кокосовою олією. Додайте до каструлі з готовим пшоном цибулю, часник, сіль, перець, інші спеції та ароматні трави. Перемішайте та залиште із закритою кришкою ще на кілька хвилин. Розкладіть пшоно по тарілках, додавши нарізані авокадо, огірок, помідори, свіжу зелень або паростки. Полийте соком лимона.
Салат із пшоном та оливками
Інгредієнти для заправки: 1/2 лимона, 2 ч. ложки органічної рослинної олії, 1 ч. ложка гірчиці, 2 ч. ложки бальзамічного оцту, 1 ч. ложка меду, сіль і перець за смаком.