Спельта
Крупа спельти — органічна крупа, виготовлена з подрібнених зерен спельти, найдавнішого виду пшениці. Спельта – рекордсмен за вмістом білка, амінокислот, клітковини та вітамінним складом серед всіх видів зернових. За вмістом білка вона є рівноцінною заміною м’ясу. Спельта містить 18 незамінних амінокислот, які не можуть бути отримані з тваринною їжею. За цінність та поживні речовини її називають чорною ікрою серед злаків.
3 факти про спельту
-
Особливість спельти в тому, що її корисні речовини рівномірно розподілені як в оболонці, так і в самому зерні. А це означає, що при будь-якому помелі зерно не втратить своєї цінності.
-
Спельта при вирощуванні погано переносить мінеральні добрива, тому вона вирощується на спеціальних ґрунтах. Її масове виробництво не вигідне для більшості виробників. За цю справу беруться переважно фермерські господарства, які спеціалізуються на виробництві органічної продукції.
- Спельта і м’яка пшениця мають однаковий геномний склад, проте спельта відрізняється складом білка (це відчувається в горіховому присмаку, присутньому в каші з полби (спельти). Тому люди, які частково не переносять глютен, можуть вживати продукти зі спельти. На думку і з досвіду алергологів, навіть якщо у людини є алергія на всі злакові та на глютен, що міститься в них, це не означає, що буде проявлятися алергія на спельту.
Харчова цінність | |
---|---|
Калорійність | 394 кКал |
Білки | 14,5 г |
Жири | 1,7 г |
Вуглеводи | 71,1 г |
Харчові волокна | 10,7 г |
Вода | 11 г |
Моно- і дисахариди | 6,3 г |
Крохмаль | 53,9 г |
Зола | 1,7 г |
Насичені жирні кислоти | 0,4 г |
Вітаміни | |
Бета-каротин | 0,005 мг |
Вітамін B1 (тіамін) | 0,364 мг |
Вітамін B2 (рибофлавін) | 0,113 мг |
Вітамін B5 (пантотенова кислота) | 1,068 мг |
Вітамін B6 (піридоксин) | 0,23 мг |
Вітамін B9 (фолієва кислота) | 45 мкг |
Вітамін E (ТЕ) | 0,79 мг |
Вітамін К (філохінон) | 3,6 мкг |
Вітамін PP (ніациновий еквівалент) | 6,843 мг |
Макроелементи | |
Кальцій | 27 мг |
Магній | 136 мг |
Натрій | 8 мг |
Калій | 388 мг |
Фосфор | 401 мг |
Мікроелементи | |
Залізо | 4,44 мг |
Цинк | 3,28 мг |
Мідь | 511 мкг |
Марганець | 2,983 мг |
Селен | 11,7 мкг |
Інформація про вагу продукту: | |
Склянка 250 мл = 210 г (646,8 кКал) | |
Склянка 200 мл = 170 г (523,6 кКал) | |
Столова ложка («з верхом», крім рідких продуктів) = 25 г (77 кКал) | |
Чайна ложка («з верхом», крім рідких продуктів) = 8 г (24,6 кКал) |
Хімічний склад продукту характеризується калорійністю, білками, жирами, вуглеводами, харчовими волокнами та вітамінами. Для органічної продукції ці параметри істотно залежать від природних факторів – температури повітря і кількості опадів під час вегетації рослини, посушливості або дощового сезону, географічної довготи та широти вирощування, ботанічного сорту зерна і типу ґрунту. Передбачити всі фактори неможливо, ці дані показники є усередненими і довідковими.
Готуємо органічну крупу спельти просто
Корисні рецепти зі спельти

Сніданок з кашею зі спельти та яйцем-пашот
Приготування: Залийте крупу спельти водою у співвідношенні 1:2. Щойно вода закипить, накрийте кришкою, зменшіть вогонь і тушкуйте кашу 5-7 хвилин. Тим часом обсмажте бекон на сковороді до рум’яної скоринки. Поріжте його великими шматочками, змішайте із сиром і додайте до каші. Ретельно перемішайте кашу, накрийте кришкою і дайте їй настоятися. В окремій каструлі доведіть воду до кипіння на середньому вогні, додайте сіль і чайну ложку оцту. Обережно вбийте яйця у воду так, щоб вони не торкалися один одного. Яйця пашот будуть готові через 3 хвилини. Для подачі страви викладіть яйце пашот шумівкою на кашу з полби.

Кхир зі спельти
Приготування: У каструлі з товстим дном розтопіть масло гхі та додайте крупу спельти. Обсмажте її на середньому вогні до появи горіхового запаху та золотистого кольору. Додайте 2 скл. води, доведіть до кипіння, накрийте кришкою і готуйте 4-5 хвилин. Потім додайте молоко і готуйте ще 5 хвилин. Додайте цукор, щіпку шафрану, подрібнений мигдаль і фісташки. Накрийте кришкою і готуйте 5-8 хвилин. Приберіть каструлю з вогню, додайте родзинки, кардамон. Краще не додавати родзинки в кипляче молоко, оскільки воно може згорнутися, якщо родзинки кислі. Ви можете подавати кхир теплим або холодним.