Манка
Манка – це зародок зерна органічної пшениці. Його отримують під час видалення оболонки та ендосперму зернятка в процесі переробки пшениці у борошно. Склад манної крупи надзвичайно багатий та різноманітний. У нього входять крохмаль, білки, велика кількість вітамінів групи Е і В, а також кальцій, калій, фосфор, залізо і натрій.
Три факти про манну крупу:
-
Єдина з усіх злаків, манка обволікає запалені місця в шлунково-кишковому тракті та всмоктується тільки в нижньому відділі кишечника, тому її часто призначають після операцій на шлунку і дванадцятипалій кишці, а також при гострих і хронічних захворюваннях травної системи.
-
Відмінна засвоюваність та досить висока енергетична цінність манної крупи дозволяє позбутися хронічної втоми.
-
Окрім гарної засвоюваності та поживності, вона виводить з організму надлишок жиру і слизу.
Харчова цінність | |
---|---|
Калорійність | 328 кКал |
Білки | 12,5 г |
Жири | 1,5 г |
Вуглеводи | 69,5 г |
Харчові волокна | 3,6 г |
Вода | 14 г |
Моно- і дисахариди | 1,6 г |
Крохмаль | 64 г |
Зола | 1,5 г |
Насичені жирні кислоти | 0,2 г |
Вітаміни | |
Вітамін E | 2,55 мг |
Вітамін PP | 1,2 мг |
Вітамін B1 (тіамін) | 0,14 мг |
Вітамін B2 (рибофлавін) | 0,04 мг |
Вітамін B6 (піридоксин) | 0,17 мг |
Вітамін B9 (фолієва кислота) | 23 мкг |
Вітамін E (ТЕ) | 1,5 мг |
Вітамін PP (ніациновий еквівалент) | 3 мг |
Макроелементи | |
Кальцій | 20 мг |
Магній | 50 мг |
Натрій | 15 мг |
Калій | 280 мг |
Фосфор | 343 мг |
Сірка | 81 мг |
Мікроелементи | |
Залізо | 1 мг |
Цинк | 0,59 мг |
Мідь | 70 мкг |
Марганець | 0,44 мг |
Хром | 1 мкг |
Фтор | 20 мкг |
Молібден | 11,3 мкг |
Бор | 63 мкг |
Ванадій | 103 мкг |
Кремній | 6 мг |
Кобальт | 25 мкг |
Алюміній | 570 мкг |
Нікель | 11,5 мкг |
Олово | 3,2 мкг |
Титан | 8,9 мкг |
Інформація про вагу продукту: | |
Склянка 250 мл = 210 гр (646,8 кКал) | |
Склянка 200 мл = 170 гр (523,6 кКал) | |
Столова ложка («з верхом», крім рідких продуктів) = 25 гр (77 кКал) | |
Чайна ложка («з верхом», крім рідких продуктів) = 8 гр (24,6 кКал) |
Хімічний склад продукту характеризується калорійністю, білками, жирами, вуглеводами, харчовими волокнами та вітамінами. Для органічної продукції ці параметри істотно залежать від природних факторів – температури повітря і кількості опадів під час вегетації рослини, посушливості або дощового сезону, географічної довготи та широти вирощування, ботанічного сорту зерна і типу ґрунту. Передбачити всі фактори неможливо, ці дані показники є усередненими і довідковими.
Готуємо органічну манну крупу просто
Корисні рецепти з органічною манкою
Сирники
Приготування: Розм’якшіть виделкою сир. Чим менше у сирі жирності, тим менше сирники будуть розпадатися та їм абсолютно не будуть потрібні сполучні речовини, такі як борошно. Додайте жовток, манку і цукор. Ретельно перемішайте сирну суміш, утрамбуйте і дайте настоятися 30-40 хвилин при кімнатній температурі. Сформуйте сирники, за бажанням обваляйте їх у борошні. Обсмажте сирники на середньому вогні на топленому вершковому маслі до готовності.
Манний пудинг з шоколадом та бананами
Приготування: Очистіть стиглий банан і подрібніть його в однорідне пюре. Додайте мигдальне молоко, мед, олію та знову розмішайте масу до однорідної консистенції. Просійте какао в пюре. Перелийте пюре в каструльку і доведіть до кипіння, постійно помішуючи. Масу, що закипіла, зніміть з вогню і поступово введіть тонкою цівкою манну крупу, перемішуючи та заварюючи її в гарячій масі. За допомогою блендера збийте пюре та переконайтеся, що в ньому немає грудочок. Пудингову масу викладіть у прозорі вазочки, полийте зверху розтопленим шоколадом, накрийте харчовою плівкою та поставте в холодильник до застигання. При подачі прикрасьте збитими вершками, листком м’яти або ягодами.