Продукти


Кукурудзяні
палички
Олія
Борошно
Вівсянка
Крупи
Бобові
Мед
Овочі
Органічне житнє борошно грубого помелу, воно ж цільнозернове житнє борошно — виробляється з цільного зерна органічного жита, разом з оболонкою (висівками) та зародком. Завдячуючи цьому, таке борошно містить ту ж кількість вітамінів, мінеральних і поживних речовин та клітковини, як і цільні органічні зерна жита. Довгий час житнє борошно використовувалось тільки для промислового випікання чорного хліба. Однак, сьогодні воно все частіше з'являється на домашній кухні – з нього можна зробити печиво, млинці, оладки, пироги, перепічку та інші смаколики. Зазвичай до житнього борошна додають високосортне пшеничне борошно, так як житнє борошно містить менше клітковини, що позначається на пекарських якостях.
Додано до Борошно

3 факти про житнє борошно:

  1. Склад житнього борошна багатий на вітаміни Е, РР, а також вітаміни групи В. В ньому міститься у півтора раза більше заліза, ніж у хлібі з пшеничного борошна вищого ґатунку, і на 50% більше магнію і калію. До того ж, жито багате дуже цінною речовиною – клітковиною, яка допомагає організму позбавлятися токсинів та шлаків.
  2. Сучасні наукові дослідження підтверджують доброчинний вплив продуктів із жита на репродуктивну функцію людини і профілактику хвороб серця завдяки присутності в них лінолевої кислоти, якої немає у пшениці.
  3. Органічне житнє борошно грубого помелу відмінно підходить для випікання хлібу в хлібопічці.
Харчова цінність
Калорійність 291  кКал
Білки 9,4 г
Жири 1,8 г
Вуглеводи 59,2 г
Харчові волокна 14,6 г
Вода 13 г
Моно- і дісахариди 0,9 г
Крохмаль 41,7 г
Зола 1,5 г
Насичені жирні кислоти 0,2 г
Вітаміни
Вітамін PP 1  мг
Вітамін B1 (тіамін) 0,35  мг
Вітамін B2 (рибофлавін) 0,13  мг
Вітамін B6 (піридоксин) 0,25  мг
Вітамін B9 (фолієва кислота) 50  мкг
Вітамін E (ТЭ) 1,9  мг
Вітамін H (біотин) 3  мкг
Вітамін PP (ніациновий еквівалент) 2,8  мг
Макроелементи
Кальцій 34  мг
Магній 60  мг
Натрій 2  мг
Калій 350  мг
Фосфор 189  мг
Сірка 68  мг
Мікроелементи
Залізо 3,5  мг
Цинк 1,23  мг
Йод 3,9  мкг
Мідь 230  мкг
Марганець 1,34  мг
Фтор 38  мкг
Молібден 6,4  мкг
Алюміній 270  мкг
 Інформація про вагу продукту:
Склянка 250 мл = 210 г (646,8 кКал)
Склянка 200 мл = 170 г (523,6 кКал)

Столова ложка ("з верхом", окрім рідких продуктів) = 25 гр (77 кКал)

Чайна ложка ("з верхом", окрім рідких продуктів) = 8 гр (24,6 кКал)

Хімічний склад продукту характеризується калорійністю, білками, жирами, вуглеводами, харчовими волокнами і вітамінами. Для органічної продукції ці параметри значно залежать від природніх факторів - температури повітря і кількості опадів під час вегетації рослини, посухи чи вологості сезону, географічної довготи та широти вирощування, ботанічного сорту зерна та типу грунту.
Передбачити всі фактори неможливо, тому ці показники являються усередненими та довідковими.

Корисні рецепти з житнім борошном

brauni sm
Житні брауні з розмарином
Інгредієнти:  170г несоленого органічного вершкового масла, 170г темного шоколаду, 70г цільнозернового борошна, 3 ст. л. порошку какао, ¾ ч. л. пекарського порошку, 1 ч. л. солі, 3 великих курячих яйця, 170 г тростинного цукру, 100г  волоських горіхів, 1 ст. л. подрібненого розмарину, 2 ч. л. ванільного цукру.
Приготування:  На водяній бані розтопіть шоколад і масло, додайте всю сіль і половину цукру. Потім дайте суміші трохи вистигнути. У великій ємності змішайте житнє борошно, пекарський порошок та подрібнений розмарин. У середній ємності збийте яйця, цукор, що залишився, і ваніль до однорідної консистенції. Додайте охолоджену шоколадну суміш до яєчної та ретельно перемішайте. Потім додавайте суміш борошна і ніжно перемішайте до повністю однорідної консистенції. Додайте волоські горіхи. Влийте тісто у форму для випікання та розрівняйте поверхню лопаткою. Випікайте брауні 20-25 хв при температурі 160 градусів. Перевірте готовність за 5 хвилин до вказаного часу. Поверхня брауні повинна бути блискучою, центр - ледь м'яким. На зубочистці, якщо її вставити у центр випічки, повинно залишитися декілька  вологих крихт  тіста. Будьте обережні, щоб не пересушити брауні. Перед тим, як дістати брауні з форми та розрізати, дайте йому трохи вистигнути.
fruktuuu sm
Житній хліб з сухофруктами у хлібопічці
Інгредієнти: 1 ч. л. сухих дріжджів, 300 г житнього борошна, 150 г цільнозернового пшеничного борошна, 260 мл води, 2 ст. л. цукру, 1 ст. л. рослинної олії, 40 г подрібненого фундука, 50 г родзинок, 50 г подрібненої кураги, 50 г подрібненого чорносливу.
Приготування: із дріжджів, 100 г борошна, цукру і 100 мл води замісіть тісто для опари. Ви зможете замісити тісто на режимі «ПІЦЦА» і відключити хлібопічку після 1 замішування. Залиште тісто підходити в хлібопічці 1-1,5 години. Горіхи подрібніть, курагу і чорнослив наріжте, все змішайте з родзинками. До піднятої  опари додайте  борошно, яке залишилося, воду, крупу, олію. Увімкніть режим замішування на 2-3 хвилини. Викладіть тісто до миски і руками змішайте з сухофруктами та горіхами. Покладіть тісто до хлібопічки, підігрійте 1 хв. у режимі «ВИПІЧКА». Залиште підніматися на 2 години. Врахуйте, що житнє тісто піднімається не дуже сильно. Наостанок включіть режим «ВИПІЧКА» на 50 хвилин.