Продукти


Кукурудзяні
палички
Олія
Борошно
Вівсянка
Крупи
Бобові
Мед
Овочі
Органічний нут - це модний, екологічно чистий продукт, що має європейську сертифікацію. Бобова культура вирощена за принципами органічного землеробства без застосування будь-яких хімічних препаратів. Впровадження її в сівозміну сприяє родючості ґрунту за рахунок збагачення його азотом. У порівнянні з традиційним, органічне сільське господарство дозволяє поліпшити здоров'я природи та людини. Застосовувані в ньому методи землеробства сприяють збереженню в нуті виключно натуральних поживних речовин.

У різних культурах зустрічаються різні назви нуту: турецький горіх, баранячий горох, шиш, нахад. Продукт особливо популярний в східних рецептах. Він має приємний солодкуватий смак і пряний горіховий аромат. Боби кремового кольору багаті білком і клітковиною, тому є незамінним інгредієнтом  вегетаріанської кухні. З них виходять надзвичайно смачні страви: ситні гарніри, вишукані салати, цікаві закуски, густі супи, ніжні соуси та навіть солодощі.

Органічний нут не містить шкідливих складових і відповідає суворим вимогам ЄС у сфері органіки, про що свідчить наявність маркування «Євролиста».

Три факти про органічний нут:

  1. Разом з бобами нуту в організм надходять такі цінні мікро- і макроелементи, як залізо, кальцій, калій, магній, фосфор і цинк. Їх участь в безлічі біологічних процесів складно переоцінити. Вони дуже необхідні для роботи імунної та нервової систем, здоров'я кісток і зубів, виробництва енергії, прискорення регенерації клітин тощо. Вітамін К, який входить до складу нуту, поліпшує згортання крові, а Омега-3 і Омега-6 кислоти корисні для серцево-судинної системи та мозку.
  2. Перед споживанням боби обов'язково потрібно замочувати у воді кімнатної температури на 5-7 годин. Так вони вберуть достатньо вологи і швидше зваряться. Щоб не перешкоджати їх розм'якшенню, сіль і спеції рекомендується додавати наприкінці варіння.
  3. Дієтологи радять вживати нут в пророщеному вигляді для очищення та оздоровлення організму. Паростки нуту є відмінним профілактичним засобом проти катаракти, простудних захворювань, грипу, а також для зниження рівня холестерину в крові. Нут можна проростити в домашніх умовах. 
Харчова цінність
Калорійність 355  кКал
Білки 20,1 г
Жири 5,2 г
Вуглеводи 60,7 г
Харчові волокна 17,4 г
Вода 7,68 г
Зола 2,48 г
Насичені жирні кислоти 0,63 г
Вітаміни
Вітамін PP 1,54  мг
Вітамін B1 (тіамін) 0,48  мг
Вітамін B2 (рибофлавін) 0,21  мг
Вітамін B5 (пантотенова кислота) 1,59  мг
Вітамін B6 (піридоксин) 0,54  мг
Вітамін B9 (фолієва кислота) 557  мкг
Вітамін В4 (холін) 95,2  мг
Вітамін PP (ніациновий еквівалент) 4,62  мг
Макроелементи
Кальцій 105  мг
Магній 115  мг
Натрій 24 мг
Калій 875 мг
Фосфор 366  мг
Мікроелементи
Залізо 6,24  мг
Цинк 3,43  мг
Мідь 0,85  мкг
Марганець 2,2  мг
Селен 8,2  мкг
Інформація про вагу продукту:
Склянка 250 мл = 210 г (745,5 кКал)
Склянка 200 мл = 170 г (603,5 кКал)
Столова ложка («з верхом», крім рідких продуктів) = 25 г (88,75 кКал)
Чайна ложка («з верхом», крім рідких продуктів) = 8 г (28,4 кКал)

Хімічний склад продукту характеризується калорійністю, білками, жирами, вуглеводами, харчовими волокнами та вітамінами. Для органічної продукції ці параметри істотно залежать від природних факторів – температури повітря і кількості опадів під час вегетації рослини, посушливості або дощового сезону, географічної довготи та широти вирощування, ботанічного сорту зерна і типу ґрунту. Передбачити всі фактори неможливо, ці дані показники є усередненими і довідковими.

Готуємо органічний нут просто

Пророщуємо органічний нут

Корисні рецепти з нутом

 Хумус
Хумус
Інгредієнти: 180 г нуту, 2 ст. л. несолодкого йогурту, ¼ ч. л. кумину, 2 ст. л. тахіни (паста з кунжуту), 4 ст. л. органічної оливкової олії, 2 зубчики часнику, цедра та сік лимона, 60-80 мл холодної води, сіль і перець - за смаком.
Приготування: Відваріть нут, процідіть та помістіть його в блендер разом з часником, олією, тахіною, цедрою, спеціями і йогуртом. Подрібніть до однорідної маси, додайте лимонний сік і знову збивайте до однорідності, вливаючи воду тонкою цівкою. Для бажаної консистенції може знадобитися трохи більше або трохи менше води. Викладіть хумус в сервірувальний посуд, збризніть оливковим маслом і посипте гострим перцем або паприкою. Подавайте з улюбленими доповненнями - крекерами або овочами.
Салат з пророщеним нутом
Салат з пророщеним нутом
Інгредієнти:1 огірок, 1 болгарський перець, 3 ст. л. пророщеного нуту, 200-300 г зелені (кінза, петрушка, кріп, листя салату), 2 ст. л. олії кунжутної або оливкової холодного віджиму, сіль - за смаком.
Приготування: Наріжте овочі кубиками, додайте нут, подрібнену зелень і заправте салат олією.