Борошно зі спельти
Спельта погано переносить мінеральні добрива, через які знижується урожайність. Тому її вирощують на спеціальних ґрунтах за принципами органічного землеробства. Полбяне борошно не містить ГМО, ароматизаторів або барвників. За рахунок бурої оболонки зерен вона має світло-коричневий відтінок. Завдяки горіховим смаку і аромату цей інгредієнт стає популярним в приготуванні вишуканої випічки, хлібобулочних виробів і десертів.
Ми першими в Україні запропонували прихильникам здорового харчування борошно з давнього виду пшениці - спельти. Наш продукт відповідає суворим європейським стандартам органіки, що підтверджується маркуванням «Євролист» на упаковці.
Три факти про органічне борошно зі спельти:
- На відміну від інших культур, спельта містить всі незамінні амінокислоти. Дані речовини необхідні організму, аби будувати нові клітини і відновлювати пошкоджені тканини.
- «Повільні» вуглеводи, що входять до складу спельти (мукополісахариди), мають здатність насичувати організм тривалою енергією та зміцнювати імунну систему. Тому борошно з неї також є відмінним вибором з точки зору поживної цінності. Воно засвоюється набагато легше, ніж багато інших продуктів борошномельного виробництва.
- Оскільки стародавнє зерно дуже багате на білок, рівень вмісту глютену в ньому теж високий. Це забезпечує борошну з полби чудові хлібопекарські властивості, вироби з нього набувають щільної структури та насиченого жовтого кольору.
Харчова цінність | |
---|---|
Калорійність | 341 кКал |
Білки | 11,3 г |
Жири | 2,7 г |
Вуглеводи | 72,5 г |
Харчові волокна | 11 г |
Вода | 11 г |
Моно- и дісахариди | 0,4 г |
Крохмаль | 53,9 г |
Зола | 1,7 г |
Насичені жирні кислоти | 0,4 г |
Вітаміны | |
Вітамін PP | 6,8 мг |
Вітамін B1 (тіамін) | 0,36 мг |
Вітамін B2 (рибофлавін) | 0,11 мг |
Вітамін E (ТЭ) | 0,79 мг |
Вітамін PP (Ніациновий эквівалент) | 9,04 мг |
Макроелементи | |
Кальцій | 27 мг |
Магній | 136 мг |
Натрій | 8 мг |
Калій | 388 мг |
Фосфор | 401 мг |
Мікроелементи | |
Залізо | 4,44 мг |
Цинк | 3,28 мг |
Мідь | 0,51 мкг |
Марганець | 2,98 мг |
Селен | 11,7 мкг |
Информація про вагу продукту: | |
Склянка 250 мл = 210 гр (716,0 кКал) | |
Склянка200 мл = 170 гр (579,7 кКал) | |
Столова ложка ("з гіркою" окрім рідких продуктів) = 25 гр (85,2 кКал) |
|
Чайна ложка ("з гіркою" окрім рідких продуктів) = 8 гр (25,1 кКал) |
Хімічний склад продукту характеризується калорійністю, білками, жирами, вуглеводами, харчовими волокнами і вітамінами. Для органічної продукції ці параметри значно залежать від природных факторів - температури повітря і колькості осадів під час вегетації рослини, посушливості чи дощовитості сезону, географічної довготи та широти вирощування, ботанічного сорту зерна та типу грунту. Передбачити всі фактори неможливо, тому ці показники являються усередненими та довідковими.
Корисні рецепти з органічного спельтового борошна

Млинці
Приготування: У великій ємності збийте вінчиком яйця з цукром до повного розчинення цукрових крупинок. Закип'ятіть частину молока та влийте його до яєчної суміші. Не припиняючи її помішувати, поступово всипайте просіяне борошно, щоб не було грудочок. Потім додайте соду, сіль, олію і ретельно перемішайте. Влийте до маси молоко, що залишилося, та замісіть тісто. Воно повинно набути консистенції рідкої сметани. Випікайте млинці на розігрітій сковороді, попередньо змащеній тонким шаром рослинної олії. Готові млинці можна доповнити різними начинками: вершками, гарячим шоколадом, фруктами або горіхами.

Кіш з брокколі та куркою
Приготування: Просійте на дошку борошно гіркою і зробіть в центрі поглиблення. Вкладіть туди холодне масло, нарубайте його на шматочки і разом з борошном перетріть в крихту. Влийте воду, додайте сіль і замісіть тісто. Загорніть його в харчову плівку та на годину залиште в холодильнику.